icon-arrow icon-check icon-mail icon-phone icon-facebook icon-linkedin icon-youtube icon-twitter icon-cheveron icon-download icon-instagram play close icon-arrow-uturn icon-calendar icon-clock icon-search icon-chevron-process icon-skills icon-knowledge icon-kite icon-education icon-languages icon-tools icon-experience icon-coffee-cup
Werken bij Ro Partner
Blog 01/03/2021

Hoe start je op afstand aan een nieuwe opdracht?

ruimtelijke ordening

De meeste mensen krijgen er mee te maken: je gaat aan de slag bij een nieuwe werk of opdrachtgever. Voor sommige is het frequenter dan voor andere, maar het blijft toch even spannend. Heb ik de juiste keuze gemaakt, hoe zijn de collega’s, past de werk- en denkwijze bij mij? Je kunt je vooraf natuurlijk inlezen, maar de praktijk kan zomaar anders zijn. Zeker in deze periode -met de coronapandemie- zijn er maatregelen die de start toch anders maken. Hoe is de start bij jouw nieuwe baan gegaan?

De eerste werkdag
Je hebt je erop verheugd en zelfs een beetje wakker gelegen vannacht, je eerste werkdag breekt aan! In corona-tijd werkt (bijna) iedereen zoveel mogelijk thuis, het kan dus heel verschillend zijn hoe je eerst werkdag eruit ziet. Krijg je een inlogcode en begin je de eerste werkdag met een Teams-vergadering? Of “mag” je naar kantoor komen om je collega(‘s) fysiek te ontmoeten?

Gelukkig was er bij mijn nieuwe opdrachtgever de mogelijkheid om naar kantoor te komen en had ik een echte inwerkdag! Ik kon kennismaken met mijn collega’s en ik werd wegwijs gemaakt in de systemen en de werkwijze. Heel prettig! De opvolgende weken hebben we op afschalende frequentie een “inwerkdag” op kantoor gehad. Met alle begrip voor de thuiswerk-maatregelen, zo’n dag op kantoor werkt zoveel beter!

Je krijgt de werk- en denkwijze van de nieuwe opdrachtgever veel beter mee, de drempel om vragen te stellen is een stuk lager als je collega fysiek tegenover je zit en je leert elkaar toch op een andere manier kennen dan achter een beeldscherm. Uiteraard is deze mogelijkheid niet altijd aanwezig, maar mocht er ruimte voor zijn: doe het! Ook al zijn het maar enkele dagen of dagdelen: het versnelt het inwerkproces enorm, wat een win-winsituatie is voor beide partijen.

Een paar weken verder
Je bent een paar weken onderweg en je bent redelijk ingeburgerd bij je nieuwe werk- of opdrachtgever. Je kunt je weg vinden in de systemen, hebt een leuke werkvoorraad opgebouwd en zelfs de skype-vergaderingen werken vloeiend. Top, zou je zeggen! Maar je mist toch wat.. de sociale contacten en de dynamiek die normaal gesproken op je werklocatie aanwezig zijn.

Een: goedemorgen, hoe was je weekend? Even een koffie-momentje met een praatje of gewoon een prettig fysiek gesprek met een opdrachtgever die een beeld heeft gekregen van de (on)mogelijkheden van zijn of haar initiatief. Deze normaal zo alledaagse zaken komen helaas niet voor, zo alleen op je zolderkamertje.

Hoe verder?
Het is belangrijk dat je probeert de motivatie en voldoening te halen uit de zaken die er nog wel zijn. Natuurlijk klinkt dat cliché en is dat voor de een makkelijker dan voor een ander, maar probeer er iets positiefs van te maken! Je merkt bijvoorbeeld dat je een opdrachtgever ook telefonisch uitstekend op weg kunt helpen. Dat een initiatiefnemer nog steeds ontzettend blij is met de vergunning voor zijn droomhuis dat net niet helemaal binnen de regels past, maar waar wij toch ons best hebben gedaan om te kijken wat er wél mogelijk is.  

En hoe leuk is het dan als er wel een mogelijkheid is om je collega’s weer een keer “in het echt” te zien! Dat kan soms even duren, maar die mogelijkheid komt altijd wel een keer. En blijf in de tussentijd vooral met elkaar in contact, bel elkaar zomaar eens! Dat wordt vaak enorm gewaardeerd.

Overzicht blogs

Benieuwd wat de experts van RO Partner kunnen betekenen? Neem contact op!